kokosowy krem z dyni

 

Krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym

KOKOSOWY KREM Z DYNI

 

SKŁADNIKI

  1. 1 średnia dynia
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. szklanka soku pomarańczowego
  4. sól morska
  5. 3 cm korzenia imbiru
  6. 2 ząbki czosnku
  7. świeże zioła (np. oregano)
  8. 2-3 szklanki bulionu
  9. puszka mleka kokosowego
  10. garść chipsów kokosowych (opcjonalnie)
  11. sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię myjemy, tniemy na dowolne kawałki, usuwamy pestki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Polewamy dynię oliwą i sokiem pomarańczowym. Dodajemy plastry imbiru i czosnku. Oprószamy wszystko solą morską i ziołami.
  3. Dynię pieczemy godzinę w 200 stopniach.
  4. Bulion podgrzewamy na małym gazie, dodajemy do niego upieczoną dynię wraz z całym sosem i dodatkami z pieczenia. Dodajemy również pół puszki mleka kokosowego.
  5. Mieszamy całość i trzymamy ok. 10 minut na małym gazie.
  6. Zupę dokładnie miksujemy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
  7. Zupę krem z dyni podajemy wraz z lekko uprażonymi chipsami kokosowymi (opcjonalnie) oraz obowiązkowo z łyżką mleka kokosowego.
  8. Smacznego 🙂
Umiejętności

Opublikowano w dniu

12 grudnia, 2014