czekoladowiec

 

Mocny Czekoladowiec bez mąki z mascarpone i pistacjami

Ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekolady
  • 4 jajka

Na Ciasto

  • 200 ml śmietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubek obranych pistacji

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy wodę. Na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy pokruszoną w kostki czekoladę. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekoladę. Nazywa się to kąpiel wodna 🙂
  • W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
  • Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  • Mikserem białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
  • W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  • Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
  • Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wyłączamy mikser.
  • Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek – stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
  • Blaszkę do pieczenia, np. tortownicę o średnicy ok. 24 cm (może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
  • Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  • Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone. Możemy masę schłodzić w lodówce, aby stężała. Jeśli wydaje się zbyt mało słodka, dodajmy łyżkę cukru pudru.
  • Masę mascarponową nakładamy na upieczone ciasto, a na masę nakładamy obrane pistacje. Całość możemy oprószyć wiórkami startej lub posiekanej czekolady.

Uwagi

Ciasto może najpierw bardzo urosnąć, a potem opaść i popękać. Jest to zupełnie normalne. To efekt ubitej piany. Na cieście utworzy się chrupiąca skorupka, a w środku będzie delikatnie mokre – i to jest po prostu OBŁĘDNE!

Umiejętności

Opublikowano w dniu

24 października, 2017