Mazurek Snickersowy to połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i słonymi orzeszkami, a dodatkowo i żurawiną i z migdałami… Czyli wszystko co najlepsze w jednym… A to za sprawą Sickersów, które rozpuszczone w kapieli wodnej i połączone ze śmietanką stają się wspaniałą masą.
Mazurek jest wspaniale kruchy i obłędnie słodko-słony. Idealny na Święta :
SKŁADNIKI:
- Ciasto kruche:
- 250 g mąki (np. 200 g pszennej i 50 g razowej)*
- 150g masła
- 2 żółtka
- 70 g cukru pudru
- Polewa:
- 6 batonów Snickers
- 4 łyżki śmietanki 30%
- DO DEKORACJI:
- migdały, żurawina suszona, orzechy laskowe, orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła – siekamy całość. Dodajemy żółtka i cukier puder. Ciasto szybko wyrabiamy, zwijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do lodówki.
Snickersy kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z batonami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Batony mieszamy, dodajemy do nich śmietankę. Masę trzymamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się batoników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta. Możemy lekko podsypać mąką. Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz.
Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
Na ostudzone ciasto nakładamy masę z batonów Snickers, wyrównujemy łyżką. Mazurka dodatkowo ozdabiamy migdałami, orzechami laskowymi, włoskimi i suszoną żurawiną.