mazurek snickersowy

kadr10-624x624Mazurek Snickersowy to połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i słonymi orzeszkami, a dodatkowo i  żurawiną i z migdałami… Czyli wszystko co najlepsze w jednym… A to za sprawą Sickersów, które rozpuszczone w kapieli wodnej i połączone ze śmietanką stają się wspaniałą masą.

Mazurek jest wspaniale kruchy i obłędnie słodko-słony. Idealny na Święta :

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki (np. 200 g pszennej i 50 g razowej)*
  • 150g masła
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • Polewa:
  • 6 batonów Snickers
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • DO DEKORACJI:
  • migdały, żurawina suszona, orzechy laskowe, orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE:

17-300x200

Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła – siekamy całość. Dodajemy żółtka i cukier puder. Ciasto szybko wyrabiamy, zwijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do lodówki.

Snickersy kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z batonami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Batony mieszamy, dodajemy do nich śmietankę. Masę trzymamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się batoników.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta. Możemy lekko podsypać mąką. Prostokąt ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta ozdobnie nacinamy – robimy kształt krzyżyka lub zawijamy w warkocz.

Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.

Na ostudzone ciasto nakładamy masę z batonów Snickers, wyrównujemy łyżką. Mazurka dodatkowo ozdabiamy migdałami, orzechami laskowymi, włoskimi i suszoną żurawiną.

Umiejętności

Opublikowano w dniu

29 kwietnia, 2014