sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami

sernik1

SKŁADNIKI:

  • *spód
  • 180 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • 60 g masła
  • *sernik
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wiśniówki
  • 400 g twarogu (bardzo dobrze zmielonego, kremowego)
  • 125 g greckiego, gęstego jogurtu
  • 2 jajka L (lub 3 M)
  • 20 g mąki pszennej
  • *sos wiśniowy
  • kubek wiśni z nalewki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek soku z cytryny/limonki

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasteczka miksujemy, dodajemy masło, mieszamy.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciasteczkami. Formę chowamy do lodówki.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wiśniówkę.
  4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę.
  5. W osobnej misce miksujemy ser z jogurtem greckim. Dodajemy żółtka oraz czekoladę. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy.
  6. Stopniowo do masy serowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
  7. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy, schładzamy w lodówce.
  8. Wiśnie zalewamy ok. 400 ml wody, dodajemy cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Jeśli sos jest za mało słodki, dodajemy więcej cukru.
  9. Dalej postępujemy tak jak przy robieniu kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do gorących wiśni i energicznie mieszamy.
  10. Sos nakładamy na upieczony sernik, lub podajemy osobno.
Umiejętności

Opublikowano w dniu

12 grudnia, 2014