sernik

 

SKŁADNIKI

  1. *tortownica ok. 18-20 cm
  2. 250 g pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem)
  3. 2-3 łyżki masła
  4. 500 g twarogu na sernik
  5. 150 g cukru pudru
  6. 4 jajka
  7. łyżeczka cynamonu
  8. łyżeczka esencji waniliowej
  9. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  10. świeża lub mrożona żurawina
  11. cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pierniki rozdrabniamy, mieszamy z masłem. Wykładamy nimi spód – dociskamy palcami. Tortownicę chowamy do lodówki.
  2. W misce miksujemy ze sobą składniki na masę – twaróg, jajka (wbijamy pojedynczo), cukier puder (dodajemy partiami), cynamon, esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę wylewamy na piernikowy spód.
  4. Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu sernik solidnie posypujemy świeżą lub mrożoną żurawiną. Całość oprószamy cukrem pudrem.
Umiejętności

Opublikowano w dniu

24 października, 2017