tarta czekoladowa

tarta czekoladowa

 

SKŁADNIKI

  • *ciasto kruche słodkie
  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło + bułka tarta do posmarowania formy
  • *krem czekoladowy
  • 400 g czekolady min. 70%
  • 400 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • gorzkie kakao do posypania tarty po upieczeniu

PRZYGOTOWANIE

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
  • Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
  • Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut.
  • Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
  • Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę czekoladową.
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Śmietankę podgrzewamy w garnku, dodajemy masło, czekamy aż się zagotuje. W momencie, gdy śmietanka zacznie bulgotać, zalewamy nią czekoladę. Po chwili zaczynamy szybko mieszać całość. Czekolada powinna się rozpuścić, być gładka i lśniąca o konsystencji sosu.
  • Dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy i odstawiamy masę czekoladową.
  • Upieczone ciasto studzimy.
  • Na ciasto wylewamy masę czekoladową.
  • Tartę chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
  • Przed podaniem tartę solidnie oprószamy gorzkim kakao.
Umiejętności

Opublikowano w dniu

18 marca, 2015