kokosowy krem z dyni

  KOKOSOWY KREM Z DYNI   SKŁADNIKI 1 średnia dynia 4 łyżki oliwy z oliwek szklanka soku pomarańczowego sól morska 3 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku świeże zioła (np. oregano) 2-3 szklanki bulionu puszka mleka kokosowego garść chipsów kokosowych...

skrzydełka w sezamie

SKRZYDEŁKA W SEZAMIE na 10 skrzydełek łyżka konfitury pomarańczowej 4 łyżki oliwy z oliwek 4-5 łyżek sosu sojowego łyżeczka Tabasco 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru (lub marynowanego w plastrach) solidna garść sezamu przyprawy Prymat PRZYGOTOWANIE Skrzydełka...

caprese z zottarellą

SKŁADNIKI: pomidorki kolorowe – żółte, czerwone, zielone, czarne jedna zottarella sól, świeżo mielony pieprz listki bazylii opcjonalnie – oliwa z oliwek + ocet balsamiczny Przygotowanie: Pomidorki myjemy, wycieramy, przecinamy na pół. Zottarellę odsączamy, kroimy na...

kawa mrożona

KAWA MROŻONA (składniki na 1 wysoką szklankę)   150 ml mocnej kawy (np. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 100 ml zimnego mleka łyżka brązowego cukru garść pokruszonego lodu szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka lodów śmietankowych   PRZYGOTOWANIE:   Parzymy...

kuskus ze szparagami

Przygotowanie kaszy kuskus ze szparagami jest bardzo proste. Kuskus ze szparagami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu. SKŁADNIKI: kubek kaszy kuskus 5 zielonych szparagów 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona papryka opcjonalnie feta lub inny ser, np. kozi...